Put kojim se ređe ide - Skot Pek

Knjiga "Put kojim se ređe ide" Skot Peka - poznatog američkog psihijatra, zadobila je pažnju širom Amerike, a ujedno i kod nas oko 2000 godine. U knjizi psihijatar sa višedecenijskim iskustvom rada sa klijentima, razgovara sa svojim čitaocima o psihološkim temama poput depresije, anksioznosti, usamljenosti, ali ujedno objedinjuje i svoje bogato znanje iz filozofije i religije, i pruža nam nov uvid u to šta je on zaključio da su elementarne potrebe čoveka za njegovu psihičku i emocionalnu harmoniju, kao i širu sliku o tome šta nam je potrebno, i čega treba da se odreknemo da bi na tom životno teškom putu istrajali i opstali. Pek ne ostaje dužan, već navodi primere iz svog privatnog života sa prijateljima, porodicom i njegovim klijentima, kao i o tome koje su razlike između prave ljubavi i "pseudo-ljubavi".

Ukoliko ste zainteresovani za ovakve teme, srdačna i iskrena preporuka, je l ovo je knjiga koja će vas inspirisati da krenete "putem koji se ređe ide".

O.L.I. Sposobnost za ljubav i rad (Nebojša Jovanović)

Svako ko se obučava za psihološkog savetnika i psihoterapeuta, želi da nauči nešto više o psihodinamskoj psihoterapiji ili hoće da proširi svoje znanje o ljudskoj psihi može početi sa ovom knjigom. Pored mnoštva teorijskog sadržaja, knjiga obiluje praktičnim savetima i vežbama o tome kako prevazići anksioznost, napade panike, ali i kako biti bolje fokusiran i kako voditi zdrave porodične, prijateljske i partnerske odnose bez uzajamne manipulacije. Nebojša Jovanović sa psihoterapeutskim stažom od oko 4 decenije i psihoterapeutima koautorima ove knjige, sažima svoje dugogodišnje iskustvo i pruža ljudima mogućnost da uđu i zavire u magični svet ljudske psihe i emocija.

Umeće ljubavi (Erich Fromm)

Da li je ljubav trajno osećanje zanesenosti koje obuzima dvoje ljudi, ili je to čin koji podrazumeva mnogo više ulaganja i truda od samo prepuštanja osećanju? Erih From, dugogodišnji psihoanalitičar i socijalni psiholog detaljno, i veoma jasnim jezikom objašnjava šta je ljubav, i šta je potrebno da bi smo je razvili i uživali u njenoj punoći.

Granica - Sofija Nalkovska (Zofia Nałkowska)

"Granica" je roman napisan 1935 godine od strane slavne poljske spisateljice Sofije Nalkovske, čija se dela ogledaju u perfektnom prenošenju realnosti i psiholoških dubina čoveka. Ukoliko se odlučite za ovaj roman, zaronićete u psihološki svet ljudi iz Bolebože i mnogih drugih mesta u Poljskoj, njihovih sudbina, narušenih ideala, slamanja psiholoških i moralnih granica, kao i svesnih i nesvesnih motiva koji nas vode kroz život. Želja za slobodom, za vlašću, pohlepa, hvatanje snova u kojima tražimo smisao svog postojanja kao i probijanje psiholoških, moralnih i etičkih granica, narušavanje stereotipa, sve to i još mnoge druge stvari će obuhvatiti tema ovog romana koja može da se primeni, ne samo na stanovnike Poljske, nego i univerzalno na ljude celog sveta.

Smrt Ivana Iliča - Lav Tolstoj

Pripovetka "Smrt Ivana Iliča" od kreativnog i briljatnog ruskog pisca Lava Tolstoja, uvodi nas u svet smrti i neproživljenog života. Ivan Ilič, nezajažljivi birokrata koji je svoj životni vek proveo zaradjujući sebi čast i titule, i koji je proživeo život samo radi sebe, umire isto tako neslavno kako je i živeo. Nakon nespretnog pada kačeći zavese, doktori mu ustanovljavaju da ima "nešto" od čega se umire. Lucidan Tolstojev opis njegovog unutrašnjeg razmišljanja i retrospekcije svog života daje nam poučan zaključak da nas ideja smrti iako previše zastrašuje, može i osloboditi da živimo ispunjeniji i srećniji život.